JENNY BERG

Nr llll (one for the girls) 2019

Platsspecifik installation, Hotell Norrvalla, Malmö


I ett rum på hotell Norrvalla har någon målat en stjärnhimmel i taket med gul färg. Runtom finns fler spår efter tidigare besökare: ett klistermärke med ett rött hjärta på lysknappen, ett annat hjärta som hänger på en fönsterkrok, en silhuett av en wunderbaum på väggen, lim på fönstret i form av en halvmåne, porrbilder med tjejer limmade på väggen och en bit därifrån är golvet fullt av brännmärken efter cigaretter. På dörren står skrivet och övermålat ”knacka aldrig på min dörr”, och dörren är trasig, det ser ut som om någon huggit i den med yxa. Jag vet inte vem som har önskat att rymden ska komma in genom taket men jag arbetar vidare på den idén. Den eventuella mannen som har varit här och tittat på porrflickorna är borta. Flickorna tittar oavbrutet på mig från sin vägg med längtande och uppmuntrande (kanske lite porriga) blickar, medan jag skruvar upp reglar och kopplar ihop block och karbinhakar.


Installationen består av ett hål i innertaket och en konstruktion av reglar där den utsågade takplattan är upphängd med rep och taljor. Fyra isblock används som motvikt och när isen smälter sänks taket långsamt mot golvet under de två dygn utställningen pågår. Ur rymden som öppnas kommer ett fiberoptiskt stjärnfall och flickorna får önska vad de vill.


Hotell Norrvalla har under 30 år varit härbärge för hemlösa i Malmö, men stängdes eftersom det bedömdes vara i för dåligt skick. Byggnaden ska totalrenoveras och bli ett vanligt hotell igen. I mellantiden lånades det ut till PLX konstarrangemang "PLX // Hotellet på Norravallgatan" den 1-2 mars 2019


Ett stort tack till er som lämnat spår efter er i rummet på hotell Norrvalla.