JENNY BERG

Breathing on the border, 2016


Avgjuten svensk polisman

Material: gips, vitmålad polisuniform. Ur polismannens mun kommer ånga som bryts mot glasrutan framför honom. I lådan bredvid honom finns en maskin där ångan bildas genom att ultraljud bryter sönder bindningarna mellan vattenmolekyler. Ångan pumpas genom slangen med hjälp av en bälgkonstruktion.


Film från silikonavgjutning av polisens ansikte.

Silikonformar och gipsavgjutningar av polisens händer och en del av hans utrustning.Jag ville gjuta av en svensk gränspolis men jag har aldrig känt någon polis. Jag gick in på Polisens hemsida, där stod några nummer men inget rätt att ringa. Jag frågade flera vänner, de trodde att rätt polis var svår att få tag på. Men så frågade jag någon annan som sa ja, jag känner till den rätte polisen, och jag frågade den polisen som sa ja. Det tog ca tio timmar att gjuta av alla polisens delar. Det tar ca 10 minuter för silikonet som användes till händer och huvud att stelna. Han sa att det var lite klaustrofobiskt men också skönt när ögonen, munnen och öronen var igentäppta, det fick honom att längta efter att prova att ligga och flyta i en sån där saltvattentank utan ljud och ljusinsläpp.


Han ser verket som politiskt. Jag är intresserad av hans vilja att visa åsikter i konstverket som han inte visar på sitt jobb, i sin vardag. Jag undrar om han tror på konst som politiskt medel, eller känner att gränsdragningen är så obegriplig och outhärdlig att inga logiska resonemang hjälper honom, att myten måste ta över. Jag tänker att han kanske tror på magi. Han kanske tror att ett tillverkat föremål kan ha verkan på olika sätt beroende på intention, intensitet och tillvägagångssätt i tillverkningsprocessen. Han kanske tänker på partiklar som följer lagar vi inte känner igen, som går genom väggar, är överallt samtidigt osv. Undrar om han drömmer om spänningen i inte alls vattentäta koncept. Han kanske tycker att konstnärer ska strunta i om de verkar naiva, kanske han drömmer om utopier och mirakel. Jag intervjuar inte polisen utan låter honom gå när avgjutningen är klar, som man till slut måste släppa ut ett ovanligt djur man har fångat när man är barn.
Links to

Police mans hands 2017

Trip to the Rabbit Beach 2018

Border guards, scale 1: 6, 2016